Gluten- och laktosfri ostpaj

Ingredienser:
125g smör
2dl bovetemjöl (Risenta)
1dl Semper fin mjölmix glutenfri
3 msk kallt vatten
3 ägg
2 dl laktosfri grädde eller havregrädde
150-200g riven västerbottenost (eller annan lagrad ost t.ex. prästost)
Salt och peppar
Gör så här:
Mät upp mjölet och skär smöret i bitar. Arbeta in smöret i mjölet, häll på vattnet och arbeta till en deg. Baka ut i en pajform (ca 25cm diameter), och ställ i kylen 30min. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet 10 minuter.
Förbered under tiden fyllningen: blanda sönder äggen lätt med en gaffel tillsammans med salt och peppar och blanda ihop med grädden. Rör ner den rivna osten. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter.
Serveringsförslag:
Servera t.ex. med en sallad av gröna blad, tomat, gurka, paprika och rädisor.
Dressing: Lika delar av vitlök+chiliolja (egen eller Zetas) och balsamvinäger, senap, salt, peppar och oregano.
Glutenfri öl
Dippsås
Ingredienser:
1 burk laktosfri gräddfil
½ msk ketchup
½ msk senap
Ca 10 droppar chilipepparsås
Paprikapulver, salt och peppar
Serveras med t.ex. stavar av paprika, gurka, morot / Vickningschips eller naturella chips.
Pastasås

Ingredienser:
2 burkar laktosfri crème fraiche
350 g svarta oliver
100-150 g fetaost
Kryddor: salt, peppar, oregano, timjan, basilika.
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och sjud tills smakerna har blandat sig. Servera med glutenfri pasta (utan sojamjöl). Kan med fördel göras på färska örtkryddor.
Lasagne

6 stora bitar eller 8 mindre
Ingredienser:
1,5 paket Glutenfria lasagneplattor (utan sojamjöl, t.ex. Schär)
1 burk Laktosfri keso
1 fetaost, smulad
200g fryst hel spenat eller motsvarande färsk
400g riven matlagningsost (t.ex. ICA 12 %)
Ca 250g svarta oliver utan kärnor, skivade
Tomatsås:
2 paket passerade tomater
Kryddor: salt, peppar, oregano, basilika, timjan, chilisås (typ Tabasco eller Sambal Oelek).
Gör så här:
Förkoka lasagneplattorna i ca 5 minuter enligt instruktioner på paketet. Sätt på ugnen på 180¤ och förbered tomatsåsen, samt fräs spenaten i lite olivolja.
Varva sås, plattor, keso, feta, oliver, spenat och riven ost med plattorna. Börja med sås och avsluta med riven ost. Laga lasagnen 35 minuter i ugnen.