Gluten- och laktosfri ostpaj

 
 

Ingredienser:

125g smör

2dl bovetemjöl (Risenta)

1dl Semper fin mjölmix glutenfri

3 msk kallt vatten

3 ägg

2 dl laktosfri grädde eller havregrädde

150-200g riven västerbottenost (eller annan lagrad ost t.ex. prästost)

Salt och peppar

 

Gör så här:

Mät upp mjölet och skär smöret i bitar. Arbeta in smöret i mjölet, häll på vattnet och arbeta till en deg. Baka ut i en pajform (ca 25cm diameter), och ställ i kylen 30min. Sätt ugnen på 200 grader.  Förgrädda pajskalet 10 minuter.

Förbered under tiden fyllningen: blanda sönder äggen lätt med en gaffel tillsammans med salt och peppar och blanda ihop med grädden. Rör ner den rivna osten. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter.

 

Serveringsförslag:

Servera t.ex. med en sallad av gröna blad, tomat, gurka, paprika och rädisor.

Dressing: Lika delar av vitlök+chiliolja (egen eller Zetas) och balsamvinäger, senap, salt, peppar och oregano.


Glutenfri öl

För de som tycker om öl och vill unna sig öl ibland trots IBS, så tycker jag glutenfri öl fungerar bättre än annan. Tips på ölsorter är Zatec, Corona, Sol och Saxon.
 

Dippsås

Ingredienser:

1 burk laktosfri gräddfil

½ msk ketchup

½ msk senap

Ca 10 droppar chilipepparsås

Paprikapulver, salt och peppar

 

Serveras med t.ex. stavar av paprika, gurka, morot / Vickningschips eller naturella chips.


Pastasås

 
 
 

Ingredienser:

2 burkar laktosfri crème fraiche

350 g svarta oliver

100-150 g fetaost

Kryddor: salt, peppar, oregano, timjan, basilika.

 

Gör så här:

Blanda alla ingredienser och sjud tills smakerna har blandat sig. Servera med glutenfri pasta (utan sojamjöl). Kan med fördel göras på färska örtkryddor.


Lasagne


 

6 stora bitar eller 8 mindre

 

Ingredienser:

1,5 paket Glutenfria lasagneplattor (utan sojamjöl, t.ex. Schär)

1 burk Laktosfri keso

1 fetaost, smulad

200g fryst hel spenat eller motsvarande färsk

400g riven matlagningsost (t.ex. ICA 12 %)

Ca 250g svarta oliver utan kärnor, skivade

 

Tomatsås:

2 paket passerade tomater

Kryddor: salt, peppar, oregano, basilika, timjan, chilisås (typ Tabasco eller Sambal Oelek).

 

Gör så här:

Förkoka lasagneplattorna i ca 5 minuter enligt instruktioner på paketet. Sätt på ugnen på 180¤ och förbered tomatsåsen, samt fräs spenaten i lite olivolja.

Varva sås, plattor, keso, feta, oliver, spenat och riven ost med plattorna. Börja med sås och avsluta med riven ost. Laga lasagnen 35 minuter i ugnen.


RSS 2.0