Crème Fraichesås

(2 portioner)
Ingredienser:
½ aubergine
1 liten gul paprika
1 burk laktosfri crème fraiche
1 lime
1 msk Zeta vitlök och chiliolja
½ msk Vit balsamvinäger
½ msk lönnsirap
Kryddor: chiliflakes, salt, peppar, oregano, timjan (gärna färska örter).
Gör så här:
Skär aubergine och paprika i bitar. Stek på i chilioljan. Pressa i lime och häll på balsamvinäger och sirap. När grönsakerna börjar ta färg, krydda och häll sist på creme fraisen. Ska inte koka, bara värmas.
Serveringsförslag:
Serveras med ris eller pasta.
IBS-tsatsiki

Ingredienser:
Gurka
Laktosfri turkisk yoghurt
Färsk mynta
Salt och peppar
Gör så här:
Riv eller skär gurkan i tunna strimlor eller bitar och lägg mellan hushållspapper för att dra ur vätska. Blanda med yoghurten och smaksätt med mynta, salt och peppar.
Ljummen potatissallad

Ingredienser:
Nypotatis
Kapris
Dill och gräslök
Citronolja
Salt och peppar
Gör så här:
Koka potatisen. Skär den i skivor eller bitar när den fortfarande är varm och blanda med de andra ingredienserna.
Grilltallrik
- Grillad quornkorv: för den som klarar quorn. Den innehåller inte lök eller vitlök.
- Grillad halloumi
- Potatissallad: se recept
- IBS-tsatsiki: se recept
Mangold- och tomatpaj
Ingredienser:
Pajdeg:
3dl bovetemjöl
125g smör
2 msk vatten
Fyllning:
1 knippe mangold, ca 10-15 blad
1 liten påse västerbottenost
Färsk tomat
Färska örter: persilja, oregano, timjan, rosmarin och gräslök.
Äggstanning:
4 ägg
2 dl havremjölk
Gör så här:
Mät upp mjölet och skär smöret i bitar. Arbeta in smöret i mjölet, häll på vattnet och arbeta till en deg. Baka ut i en pajform (ca 25cm diameter), och ställ i kylen 30min. Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda pajskalet 10 minuter.
Dela den färska mangolden i blad och skaft för sig. Förväll skaften först en minut innan du lägger i bladen och förväller allt tillsammans i ytterligare 2 minuter. Sila av och fördela i pajskalet. Finhacka de färska örterna och strö över mangolden. Sprid över osten och peppra. Förbered äggstanningen: blanda sönder äggen lätt med en gaffel tillsammans och blanda ihop med mjölken och häll blandningen i pajskalet. Dekorera med tomatskivor och grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter.
Ugnspannkaka

2 dl Bovetemjöl
1 dl Semper Glutenfri mjölblandning
½ tsk salt
6 dl laktosfri mjölk
3 ägg
Gör så här:
Blanda mjölet med salt och hälften av mjölken och vispa till en len smet. Blanda i resten av mjölken och rör i äggen.
Tillaga i mitten av ugnen i 225 grader i 20-25 minuter.
Tomat- och ostsås
Ingredienser:
400g passerade tomater
1dl laktosfri grädde
150g riven ost, gärna lagrad
Färska örter (timjan, basilika, oregano)
Salt och peppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och sjud tills smakerna har blandat sig. Servera med glutenfri pasta (utan sojamjöl).
Gluten- och laktosfri ostpaj

Ingredienser:
125g smör
2dl bovetemjöl (Risenta)
1dl Semper fin mjölmix glutenfri
3 msk kallt vatten
3 ägg
2 dl laktosfri grädde eller havregrädde
150-200g riven västerbottenost (eller annan lagrad ost t.ex. prästost)
Salt och peppar
Gör så här:
Mät upp mjölet och skär smöret i bitar. Arbeta in smöret i mjölet, häll på vattnet och arbeta till en deg. Baka ut i en pajform (ca 25cm diameter), och ställ i kylen 30min. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet 10 minuter.
Förbered under tiden fyllningen: blanda sönder äggen lätt med en gaffel tillsammans med salt och peppar och blanda ihop med grädden. Rör ner den rivna osten. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter.
Serveringsförslag:
Servera t.ex. med en sallad av gröna blad, tomat, gurka, paprika och rädisor.
Dressing: Lika delar av vitlök+chiliolja (egen eller Zetas) och balsamvinäger, senap, salt, peppar och oregano.
Glutenfri öl
Dippsås
Ingredienser:
1 burk laktosfri gräddfil
½ msk ketchup
½ msk senap
Ca 10 droppar chilipepparsås
Paprikapulver, salt och peppar
Serveras med t.ex. stavar av paprika, gurka, morot / Vickningschips eller naturella chips.
Pastasås

Ingredienser:
2 burkar laktosfri crème fraiche
350 g svarta oliver
100-150 g fetaost
Kryddor: salt, peppar, oregano, timjan, basilika.
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och sjud tills smakerna har blandat sig. Servera med glutenfri pasta (utan sojamjöl). Kan med fördel göras på färska örtkryddor.
Lasagne

6 stora bitar eller 8 mindre
Ingredienser:
1,5 paket Glutenfria lasagneplattor (utan sojamjöl, t.ex. Schär)
1 burk Laktosfri keso
1 fetaost, smulad
200g fryst hel spenat eller motsvarande färsk
400g riven matlagningsost (t.ex. ICA 12 %)
Ca 250g svarta oliver utan kärnor, skivade
Tomatsås:
2 paket passerade tomater
Kryddor: salt, peppar, oregano, basilika, timjan, chilisås (typ Tabasco eller Sambal Oelek).
Gör så här:
Förkoka lasagneplattorna i ca 5 minuter enligt instruktioner på paketet. Sätt på ugnen på 180¤ och förbered tomatsåsen, samt fräs spenaten i lite olivolja.
Varva sås, plattor, keso, feta, oliver, spenat och riven ost med plattorna. Börja med sås och avsluta med riven ost. Laga lasagnen 35 minuter i ugnen.
Pizza

(1 stor eller 2 små)
Ingredienser:
4 dl Semper glutenfri brödmix (fin)
25g torrjäst
1,5 dl ljummet vatten
0,5 tsk salt
2 msk olja
Gör så här:
Blanda mjöl och torrjäst i en skål. I degbunken, blanda salt, olja och ljummet vatten (ca 50 grader). Blanda ner mjölblandningen och mixa till en deg. Låt jäsa i 30 minuter. Baka ut på bakplåtspapper på en plåt till en stor eller två små pizzor och lägg på ingredienserna. Baka i ugn 225 grader 20 minuter.
Förslag på topping:
Tomatsås (passerade tomater, salt, peppar, oregano, basilika) aubergine, zucchini, färska tomater, paprika, oliver, fetaost (<1/100 laktos), färsk basilika…, riven ost.
Blåbärspaj

Ingredienser:
1dl Semper glutenfri mjölblandning
2dl Risenta kokosmjöl
1dl socker
125g margarin/smör
3-4 dl blåbär (ca ett paket ICA frysta blåbär)
1msk potatismjöl
Valio Eilas laktosfria vaniljsås
Gör så här:
Blanda mjöl och socker i en bunke. Skär ner det kalla fettet i små bitar i mjölblandningen. Blanda ihop till en smulig massa. Smöra en form ca 16-18cm i diameter. Häll i blåbären och blanda med potatismjöl för en fastare paj och ev lite socker (t.ex. en msk). Häll smulmassan över blåbären och sätt in i ugnen ca 20 minuter 200-225 grader.
Låt svalna lite och servera med vispad laktosfri vaniljsås.
Halloumiburgare

Ingredienser:
1 stekt ägg
2-4 skivor stekt halloumi (<1/100 laktos)
Glutenfri ”fralla” typ Frias vallmofrallor
Senap, tex Johnnys chipotle och pepparsenap
Sallad och tomat.