Crème Fraichesås

 

(2 portioner)

 

Ingredienser:

½ aubergine

1 liten gul paprika

1 burk laktosfri crème fraiche

1 lime

1 msk Zeta vitlök och chiliolja

½ msk Vit balsamvinäger

½ msk lönnsirap

Kryddor: chiliflakes, salt, peppar, oregano, timjan (gärna färska örter).

 

Gör så här:

Skär aubergine och paprika i bitar. Stek på i chilioljan. Pressa i lime och häll på balsamvinäger och sirap. När grönsakerna börjar ta färg, krydda och häll sist på creme fraisen. Ska inte koka, bara värmas.

 

Serveringsförslag:

Serveras med ris eller pasta.


IBS-tsatsiki

 
 

Ingredienser:

Gurka

Laktosfri turkisk yoghurt

Färsk mynta

Salt och peppar

 

Gör så här:

Riv eller skär gurkan i tunna strimlor eller bitar och lägg mellan hushållspapper för att dra ur vätska. Blanda med yoghurten och smaksätt med mynta, salt och peppar.


Ljummen potatissallad

 


 

Ingredienser:

Nypotatis

Kapris

Dill och gräslök

Citronolja

Salt och peppar

 

Gör så här:

Koka potatisen. Skär den i skivor eller bitar när den fortfarande är varm och blanda med de andra ingredienserna.


Grilltallrik

 

 

  • Grillad quornkorv: för den som klarar quorn. Den innehåller inte lök eller vitlök.
  • Grillad halloumi
  • Potatissallad: se recept
  • IBS-tsatsiki: se recept

Mangold- och tomatpaj

 

 

Ingredienser:

Pajdeg:

3dl bovetemjöl

125g smör

2 msk vatten

 

Fyllning:

1 knippe mangold, ca 10-15 blad

1 liten påse västerbottenost

Färsk tomat

Färska örter: persilja, oregano, timjan, rosmarin och gräslök.

 

Äggstanning:

4 ägg

2 dl havremjölk

 

Gör så här:

Mät upp mjölet och skär smöret i bitar. Arbeta in smöret i mjölet, häll på vattnet och arbeta till en deg. Baka ut i en pajform (ca 25cm diameter), och ställ i kylen 30min. Sätt ugnen på 225 grader.  Förgrädda pajskalet 10 minuter.

Dela den färska mangolden i blad och skaft för sig. Förväll skaften först en minut innan du lägger i bladen och förväller allt tillsammans i ytterligare 2 minuter. Sila av och fördela i pajskalet. Finhacka de färska örterna och strö över mangolden. Sprid över osten och peppra. Förbered äggstanningen: blanda sönder äggen lätt med en gaffel tillsammans och blanda ihop med mjölken och häll blandningen i pajskalet. Dekorera med tomatskivor och grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter.


Ugnspannkaka

 
 
 
Ingredienser:

2 dl Bovetemjöl

1 dl Semper Glutenfri mjölblandning

½ tsk salt

6 dl laktosfri mjölk

3 ägg

 

Gör så här:

Blanda mjölet med salt och hälften av mjölken och vispa till en len smet. Blanda i resten av mjölken och rör i äggen. 

Tillaga i mitten av ugnen i 225 grader i 20-25 minuter.


Tomat- och ostsås

 

Ingredienser:

400g passerade tomater

1dl laktosfri grädde

150g riven ost, gärna lagrad

Färska örter (timjan, basilika, oregano)

Salt och peppar

 

Gör så här:

Blanda alla ingredienser och sjud tills smakerna har blandat sig. Servera med glutenfri pasta (utan sojamjöl).

 


Gluten- och laktosfri ostpaj

 
 

Ingredienser:

125g smör

2dl bovetemjöl (Risenta)

1dl Semper fin mjölmix glutenfri

3 msk kallt vatten

3 ägg

2 dl laktosfri grädde eller havregrädde

150-200g riven västerbottenost (eller annan lagrad ost t.ex. prästost)

Salt och peppar

 

Gör så här:

Mät upp mjölet och skär smöret i bitar. Arbeta in smöret i mjölet, häll på vattnet och arbeta till en deg. Baka ut i en pajform (ca 25cm diameter), och ställ i kylen 30min. Sätt ugnen på 200 grader.  Förgrädda pajskalet 10 minuter.

Förbered under tiden fyllningen: blanda sönder äggen lätt med en gaffel tillsammans med salt och peppar och blanda ihop med grädden. Rör ner den rivna osten. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter.

 

Serveringsförslag:

Servera t.ex. med en sallad av gröna blad, tomat, gurka, paprika och rädisor.

Dressing: Lika delar av vitlök+chiliolja (egen eller Zetas) och balsamvinäger, senap, salt, peppar och oregano.


Glutenfri öl

För de som tycker om öl och vill unna sig öl ibland trots IBS, så tycker jag glutenfri öl fungerar bättre än annan. Tips på ölsorter är Zatec, Corona, Sol och Saxon.
 

Dippsås

Ingredienser:

1 burk laktosfri gräddfil

½ msk ketchup

½ msk senap

Ca 10 droppar chilipepparsås

Paprikapulver, salt och peppar

 

Serveras med t.ex. stavar av paprika, gurka, morot / Vickningschips eller naturella chips.


Pastasås

 
 
 

Ingredienser:

2 burkar laktosfri crème fraiche

350 g svarta oliver

100-150 g fetaost

Kryddor: salt, peppar, oregano, timjan, basilika.

 

Gör så här:

Blanda alla ingredienser och sjud tills smakerna har blandat sig. Servera med glutenfri pasta (utan sojamjöl). Kan med fördel göras på färska örtkryddor.


Lasagne


 

6 stora bitar eller 8 mindre

 

Ingredienser:

1,5 paket Glutenfria lasagneplattor (utan sojamjöl, t.ex. Schär)

1 burk Laktosfri keso

1 fetaost, smulad

200g fryst hel spenat eller motsvarande färsk

400g riven matlagningsost (t.ex. ICA 12 %)

Ca 250g svarta oliver utan kärnor, skivade

 

Tomatsås:

2 paket passerade tomater

Kryddor: salt, peppar, oregano, basilika, timjan, chilisås (typ Tabasco eller Sambal Oelek).

 

Gör så här:

Förkoka lasagneplattorna i ca 5 minuter enligt instruktioner på paketet. Sätt på ugnen på 180¤ och förbered tomatsåsen, samt fräs spenaten i lite olivolja.

Varva sås, plattor, keso, feta, oliver, spenat och riven ost med plattorna. Börja med sås och avsluta med riven ost. Laga lasagnen 35 minuter i ugnen.


Pizza

 
 

(1 stor eller 2 små)

 

Ingredienser:

4 dl Semper glutenfri brödmix (fin)

25g torrjäst

1,5 dl ljummet vatten

0,5 tsk salt

2 msk olja

 

Gör så här:

Blanda mjöl och torrjäst i en skål. I degbunken, blanda salt, olja och ljummet vatten (ca 50 grader). Blanda ner mjölblandningen och mixa till en deg. Låt jäsa i 30 minuter. Baka ut på bakplåtspapper på en plåt till en stor eller två små pizzor och lägg på ingredienserna. Baka i ugn 225 grader 20 minuter.

 

Förslag på topping:

Tomatsås (passerade tomater, salt, peppar, oregano, basilika) aubergine, zucchini, färska tomater, paprika, oliver, fetaost (<1/100 laktos), färsk basilika…, riven ost.


Blåbärspaj

 

 

Ingredienser:

1dl Semper glutenfri mjölblandning

2dl Risenta kokosmjöl

1dl socker

125g margarin/smör

3-4 dl blåbär (ca ett paket ICA frysta blåbär)

1msk potatismjöl

Valio Eilas laktosfria vaniljsås

 

Gör så här:

Blanda mjöl och socker i en bunke. Skär ner det kalla fettet i små bitar i mjölblandningen. Blanda ihop till en smulig massa. Smöra en form ca 16-18cm i diameter. Häll i blåbären och blanda med potatismjöl för en fastare paj och ev lite socker (t.ex. en msk). Häll smulmassan över blåbären och sätt in i ugnen ca 20 minuter 200-225 grader.

Låt svalna lite och servera med vispad laktosfri vaniljsås.


Halloumiburgare

 

 

Ingredienser:

1 stekt ägg

2-4 skivor stekt halloumi (<1/100 laktos)

Glutenfri ”fralla” typ Frias vallmofrallor

Senap, tex Johnnys chipotle och pepparsenap

Sallad och tomat.


Om

Min profilbild

ATAH

RSS 2.0