IBS-tsatsiki

Ingredienser:
Gurka
Laktosfri turkisk yoghurt
Färsk mynta
Salt och peppar
Gör så här:
Riv eller skär gurkan i tunna strimlor eller bitar och lägg mellan hushållspapper för att dra ur vätska. Blanda med yoghurten och smaksätt med mynta, salt och peppar.
Ljummen potatissallad

Ingredienser:
Nypotatis
Kapris
Dill och gräslök
Citronolja
Salt och peppar
Gör så här:
Koka potatisen. Skär den i skivor eller bitar när den fortfarande är varm och blanda med de andra ingredienserna.
Grilltallrik
- Grillad quornkorv: för den som klarar quorn. Den innehåller inte lök eller vitlök.
- Grillad halloumi
- Potatissallad: se recept
- IBS-tsatsiki: se recept
Mangold- och tomatpaj
Ingredienser:
Pajdeg:
3dl bovetemjöl
125g smör
2 msk vatten
Fyllning:
1 knippe mangold, ca 10-15 blad
1 liten påse västerbottenost
Färsk tomat
Färska örter: persilja, oregano, timjan, rosmarin och gräslök.
Äggstanning:
4 ägg
2 dl havremjölk
Gör så här:
Mät upp mjölet och skär smöret i bitar. Arbeta in smöret i mjölet, häll på vattnet och arbeta till en deg. Baka ut i en pajform (ca 25cm diameter), och ställ i kylen 30min. Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda pajskalet 10 minuter.
Dela den färska mangolden i blad och skaft för sig. Förväll skaften först en minut innan du lägger i bladen och förväller allt tillsammans i ytterligare 2 minuter. Sila av och fördela i pajskalet. Finhacka de färska örterna och strö över mangolden. Sprid över osten och peppra. Förbered äggstanningen: blanda sönder äggen lätt med en gaffel tillsammans och blanda ihop med mjölken och häll blandningen i pajskalet. Dekorera med tomatskivor och grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter.
Ugnspannkaka

2 dl Bovetemjöl
1 dl Semper Glutenfri mjölblandning
½ tsk salt
6 dl laktosfri mjölk
3 ägg
Gör så här:
Blanda mjölet med salt och hälften av mjölken och vispa till en len smet. Blanda i resten av mjölken och rör i äggen.
Tillaga i mitten av ugnen i 225 grader i 20-25 minuter.
Tomat- och ostsås
Ingredienser:
400g passerade tomater
1dl laktosfri grädde
150g riven ost, gärna lagrad
Färska örter (timjan, basilika, oregano)
Salt och peppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och sjud tills smakerna har blandat sig. Servera med glutenfri pasta (utan sojamjöl).