IBS-tsatsiki

 
 

Ingredienser:

Gurka

Laktosfri turkisk yoghurt

Färsk mynta

Salt och peppar

 

Gör så här:

Riv eller skär gurkan i tunna strimlor eller bitar och lägg mellan hushållspapper för att dra ur vätska. Blanda med yoghurten och smaksätt med mynta, salt och peppar.


Ljummen potatissallad

 


 

Ingredienser:

Nypotatis

Kapris

Dill och gräslök

Citronolja

Salt och peppar

 

Gör så här:

Koka potatisen. Skär den i skivor eller bitar när den fortfarande är varm och blanda med de andra ingredienserna.


Grilltallrik

 

 

  • Grillad quornkorv: för den som klarar quorn. Den innehåller inte lök eller vitlök.
  • Grillad halloumi
  • Potatissallad: se recept
  • IBS-tsatsiki: se recept

Mangold- och tomatpaj

 

 

Ingredienser:

Pajdeg:

3dl bovetemjöl

125g smör

2 msk vatten

 

Fyllning:

1 knippe mangold, ca 10-15 blad

1 liten påse västerbottenost

Färsk tomat

Färska örter: persilja, oregano, timjan, rosmarin och gräslök.

 

Äggstanning:

4 ägg

2 dl havremjölk

 

Gör så här:

Mät upp mjölet och skär smöret i bitar. Arbeta in smöret i mjölet, häll på vattnet och arbeta till en deg. Baka ut i en pajform (ca 25cm diameter), och ställ i kylen 30min. Sätt ugnen på 225 grader.  Förgrädda pajskalet 10 minuter.

Dela den färska mangolden i blad och skaft för sig. Förväll skaften först en minut innan du lägger i bladen och förväller allt tillsammans i ytterligare 2 minuter. Sila av och fördela i pajskalet. Finhacka de färska örterna och strö över mangolden. Sprid över osten och peppra. Förbered äggstanningen: blanda sönder äggen lätt med en gaffel tillsammans och blanda ihop med mjölken och häll blandningen i pajskalet. Dekorera med tomatskivor och grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter.


Ugnspannkaka

 
 
 
Ingredienser:

2 dl Bovetemjöl

1 dl Semper Glutenfri mjölblandning

½ tsk salt

6 dl laktosfri mjölk

3 ägg

 

Gör så här:

Blanda mjölet med salt och hälften av mjölken och vispa till en len smet. Blanda i resten av mjölken och rör i äggen. 

Tillaga i mitten av ugnen i 225 grader i 20-25 minuter.


Tomat- och ostsås

 

Ingredienser:

400g passerade tomater

1dl laktosfri grädde

150g riven ost, gärna lagrad

Färska örter (timjan, basilika, oregano)

Salt och peppar

 

Gör så här:

Blanda alla ingredienser och sjud tills smakerna har blandat sig. Servera med glutenfri pasta (utan sojamjöl).

 


RSS 2.0