Pizza

 
 

(1 stor eller 2 små)

 

Ingredienser:

4 dl Semper glutenfri brödmix (fin)

25g torrjäst

1,5 dl ljummet vatten

0,5 tsk salt

2 msk olja

 

Gör så här:

Blanda mjöl och torrjäst i en skål. I degbunken, blanda salt, olja och ljummet vatten (ca 50 grader). Blanda ner mjölblandningen och mixa till en deg. Låt jäsa i 30 minuter. Baka ut på bakplåtspapper på en plåt till en stor eller två små pizzor och lägg på ingredienserna. Baka i ugn 225 grader 20 minuter.

 

Förslag på topping:

Tomatsås (passerade tomater, salt, peppar, oregano, basilika) aubergine, zucchini, färska tomater, paprika, oliver, fetaost (<1/100 laktos), färsk basilika…, riven ost.


Blåbärspaj

 

 

Ingredienser:

1dl Semper glutenfri mjölblandning

2dl Risenta kokosmjöl

1dl socker

125g margarin/smör

3-4 dl blåbär (ca ett paket ICA frysta blåbär)

1msk potatismjöl

Valio Eilas laktosfria vaniljsås

 

Gör så här:

Blanda mjöl och socker i en bunke. Skär ner det kalla fettet i små bitar i mjölblandningen. Blanda ihop till en smulig massa. Smöra en form ca 16-18cm i diameter. Häll i blåbären och blanda med potatismjöl för en fastare paj och ev lite socker (t.ex. en msk). Häll smulmassan över blåbären och sätt in i ugnen ca 20 minuter 200-225 grader.

Låt svalna lite och servera med vispad laktosfri vaniljsås.


Halloumiburgare

 

 

Ingredienser:

1 stekt ägg

2-4 skivor stekt halloumi (<1/100 laktos)

Glutenfri ”fralla” typ Frias vallmofrallor

Senap, tex Johnnys chipotle och pepparsenap

Sallad och tomat.


Tapas

 

 

  • Spanska potatisomelett / tortilla de patata (se recept)
  • Pa amb tomaqet: Rostat glutenfritt bröd med tomat (se recept)
  • Tomat och fetaostsallad (se recept)
  • Gröna och svarta oliver
  • Ost (tex Manchego)
  • Stekt halloumi (ospanskt men gott) (<1/100 laktos)
  • Grönsallad (inte heller så spansk)

 

Pa amb tomaquet (katalanska tomatbröd)

 

Ingredienser:

Rostat vitt bröd, t.ex. Fria Vita glutenfria

Mogna tomater

Olivolja

Salt

 

Gör så här:

Variant 1: Dela tomaten i två delar och gnugga snittytan mot det rostade brödet. Ringla på olivolja och salta. Gott till potatistortilla, manchegoost, …

 

Variant 2: Dela tomaten i två och riv tomatköttet på fint rivgärn. Släng skalen. Blanda med olivolja och salt och bred på det rostade brödet (på bild).

 

För den som gillar vitlök, kan man byta ut den vanliga olivoljan mot vitlöksolja (hemmagjord).

 

Tomat och fetaostsallad

 

Ingrendienser:

Tomat

Fetaost (<1/100 laktos)

Oregano

 

Gör så här:

Skär tomat och fetaost i bitar. Krydda med oregano. Servera med olja, vinäger och salt.


Spansk potatisomelett / Tortilla de patata

 

 

Ingredienser:

8 medelstora potatisar

8 ägg

Olja, salt, peppar

 

Gör så här:

Skala potatisen och skär den i tunna bitar. Stek tills de blir mjuka i olivolja. Knäck under tiden äggen i en skål och rör sönder äggen försiktigt med en gaffel och salta och peppra. När potatisen är mjuk, blanda ner den i äggröran och blanda. Häll sedan tillbaka allt i stekpannan. När bottensidan på omeletten är färdigstekt, vänd den med hjälp av en tallrik och stek på andra sidan.

 

Serveringsförslag:

Servera med t.ex. en grön sallad, oliver och stekt halloumi.


IBS-vänliga pannkakor

 

(ca 10st)

 

Ingredienser:

2,5dl Semper Glutenfri mjölblandning

½ tsk salt

6 dl havremjölk (eller laktosfri mjölk)

3 ägg

 

Gör så här:

Blanda mjölet med salt och hälften av mjölken och vispa till en len smet. Blanda i resten av mjölken och rör i äggen. Stek i margarin eller smör. För bästa resultat och frasigare yta, flippa varje pannkaka två gånger.

 

Serveringsförslag:

Laktosfri vispgrädde och skivade jordgubbar (eller andra bär som hallon eller blåbär).

Laktosfri keso och en grönsallad för en matigare variant.

Jordgubbssylt eller hallonsylt med laktosfri grädde.


Välkommen till min nya blogg!

När jag fick diagnosen IBS för några år sen, fick jag som enda riktlinje ”pröva dig fram”, vilket jag också gjorde och det tog sin lilla tid utan hållbara resultat. Tack vare att jag blev tipsad om webbsidan www.ibsfri.com och FODMAPs har jag äntligen en diet att följa baserad på forskning och erfarenhet, med en utförlig app (IBSfri) till hjälp. Det som gör det hela lite krångligare är att jag hela mitt liv har varit vegetarian och det begränsar valmöjligheterna något. Ur denna begränsning har nu idén till en blogg för vegetarianer med IBS tagit form där jag delar med mig av de recept jag utvecklar allteftersom jag lär mig äta rätt för att må bra, IBS till trots. 


RSS 2.0